tisdag 30 juni 2009
Grilse i Mörrum
måndag 29 juni 2009
Tankar efter Byske
Nej, det blev ingen lax i Byske. Förhoppningarna var stora och således känner jag ett visst mått av besvikelse. Men bara ett visst. I det stora hela var resan riktigt lyckad och jag är idag en bättre tvåhandsflugfiskare, än vad jag var för en vecka sedan.
Det var nämligen extremt bra för mig att få tid att fiska lax. Hittills i år har jag fiskat en dag, och sedan har det gått ett par veckor eller mer till nästa gång. Då hinner man, eller rättare sagt jag, tappa känslan som ofta infunnit sig i slutet av mina fiskedagar. Men nu kunde jag upprätthålla en bra nivå, och även om det fanns dippar i min fisketeknik, så upplevde jag att den blev bättre och bättre i takt med att veckan gick. Kasten blev längre och mellankasten färre för att nämna något.
En annan fördel var att jag tvingades bli bra på alla knutar, jag tvingades bli effektivare på att byta fluga och jag tvingades att byta sink-tip med jämna mellanrum. Byske är nämligen en älv som är full med många bra fiskeplatser, men varje plats är ganska kort. En runda går alltså rätt snabbt. Så varje gång jag ville gå mer än en runda, ja då tvingades jag byta fluga eller sink-tip. Bra för mig att få in detta som rutin och inte bara vara nöjd med dagens första flug- och linval.
Vadningen blev också bättre. Byske älv är både lätt och svårvadad. Den är lätt för att vattnet är trots sin brun-röda kulör, helt klart. Det gör att man ser botten och inte behöver vadarstav i någon större utsträckning. Men den är svår för att det är långt ifrån alla sträckor som går att vada och ofta ligger vadstigarna en bit ut och man måste veta hur man ska komma ut till dem. Och då kan det lätt bli strömmande vatten upp till bröstet.
I takt med ovan beskrivna förbättringar, ökade också mitt självförtroende. Så även om jag hittills i år bara landat en öring på strax under två kilo med mitt två-hands-spö, kan jag nog säga att det känns som att nästa fisk kommer slå på inom kort. Om det stämmer får förstås framtiden utvisa, men så är känslan. Och det är en känsla jag helt saknade i början av säsongen.
Är jag då en duglig laxfiskare nu? Nej, det är jag förstås inte. Utan landad lax är jag väl knappast en laxfiskare alls. Så det är sannolikt långt kvar innan jag kan addera ordet duglig. Men jag är på god väg och jag har hittills lärt mig massor. Och framförallt har jag lärt mig att det finns massor kvar att lära och det kommer det alltid att göra.
Jag är en rätt vass sportfiskare när det kommer till exempelvis gädda och regnbågslax i dammar, men ”riktigt” laxfiske är svårt. Otroligt svårt. Men det är förstås därför det är så kul och min laxlängtan så stor. Och den verkar, till mångas oförstående, bara bli större.
Undertecknad fiskar av fina sträckan vid Stensjö-selet.
Byskeresan: sista passet

Sista kvällen/natten i Byske inleddes vid Stensjö-selet. Denna, i mitt tycke, smått magiska sträcka. Kompisarna Bosse och Gustav Lovén mötte upp. De hade under dagen fiskat abborre med stor framgång, och halstrade dessa och bjöd på dem tillsammans med tunnbröd och kall öl. Ibland är livet riktigt fint.
20 kubikmeter i Mörrum?
Byskeresan; På väg hem
lördag 27 juni 2009
Byskeresan: Nattfiske

Så, nu har jag hunnit sova ut sedan nattens fiske. Och kan se tillbaka på en mycket, mycket fin fisketur. Det ska väl sägas med en gång att det inte blev någon fisk, men en Byske-natt upplyst av midnattssol, ja det är jag glad att fått uppleva. Så vackert att jag inte ens kan förklara.
fredag 26 juni 2009
Byskeresan: En stöt och en mycket liten fisk
onsdag 24 juni 2009
Taperad tafs eller ej?
Byskeresan: värmebölja
Byskeresan: tidig start i värmen
måndag 22 juni 2009
Byskeresan: Dag två är över
Byskeresan: turistlaxar
Byskeresan: dagens första rundor
Byskeresan: God och tidig morgon
Byskeresan: Första fisket
Träffade Roger Viklund, Byskeguiden jag stämt träff med, och vi började att se över vilka flugor som kan tänkas vara heta. Och som av en händelse verkar samma flugor som fungerar i Mörrum, fungera här.
söndag 21 juni 2009
Byskeresan: Bureå Marknad
Nästan framme i Skellefteå stannar jag till i Bureå där det är marknad. Träffar där mina svärföräldrar som säljer fiskedrag (gissa om jag har haft nytta av detta...). Om drygt två timmar startar mitt byskefiske!
Byskeresan: Testboån
Byskeresan: På väg dag två
lördag 20 juni 2009
Byskeresan: Övernattning
Fint Mörrumsfiske
fredag 19 juni 2009
Packningen klar

Svår laxlängtan
onsdag 17 juni 2009
Välbundna och prisvärda flugor

Samtal med Byske-guide
tisdag 16 juni 2009
Mygg
måndag 15 juni 2009
Rapport från Mörrum

Det är inte lätt att umgås med mig när det kommer till fiske. Är ofta något mer pådrivande än min omgivning. Och detta gäller inte minst när det kommer till laxfiske. Det fick kompisarna Jonas och Micke erfara när jag jagade upp dem klockan fyra i söndags morse för att kunna vara vid Mörrumsån vid fiskestart klockan 05.00. De trodde jag skojade. Det gjorde jag inte. Klart är nämligen att det råder sommarförhållande vid Mörrum nu. Lågt vatten och varmt vatten. I stort sett all fisk som fångas, fångas i gryning eller skymning. (I fredags kväll landades det till exempel en makalös lax på 17,02 kg när det var riktigt mörkt.). Således är det bara att anpassa sig efter detta.
Klockan 05.00 vadade jag ut i en tom pool ett. Dessvärre var den också rätt tom på vatten. Fisket fick därför en rätt dålig start. I stort sett varje kast resulterade i bottennapp. Och efter en runda, en fluga fattigare och många bottennapp rikare, gav jag upp. Gav mig ned till pool två till Jonas och Micke som var förstagångsfiskare i ån. När jag föreslog att vi skulle byta pool, trodde de att jag var galen. Precis utanför dem vältrade sig stora laxar retfullt vilket förstås fick adrenalinet att pumpa!
Nåväl. Jag fick med dem ned till Pumpstationen vid pool 13 och 14. De körde igång där, medan jag gick upp till pool 12. En pool som även den var tom på vatten. Förstås. Fick därför inget flyt i mitt fiske nu heller och det var egentligen först i slutet av poolen, i djupgraven längs den västra kanten, som flugan fiskade som den skulle. Tog efter en runda paus, bytte tafs och njöt av solen en stund, när jag fick sällskap av en något äldre medfiskare. Det blev en härlig stund när han med stor entusiasm berättade om stora laxar, tappade laxar och inte minst hur Hans Lidman och hans gäng med viss fräckhet brukade ockupera tolvan flera dagar i sträck under 60-talets början. Underbart!
Jonas och Micke ”fiskar” i pool 13. Flugbyte till välkänd Ullsock.
Vi plockade ihop våra grejor och åkte in till Mörrum. Först en sväng till Fiskebutiken för att köpa filmen ”laxsommar i byskeälven” (ska ladda upp med den inför nästa vecka) samt trekrok i storlek 10. Tröttheten hade dock börjat märkas, så efter fiskebutiken blev det kaffe och mackor på fiket ovanför Laxerian. Energin återkom i en rasande fart och jag kände en stark längtan till pool 17. Micke och Jonas hade införskaffat kastdobbar så att de kunde fiska med spinnfluga och det gick inte att ta miste om deras entusiasm. Det kändes förstås roligt eftersom jag lockat med dem till ån.
I pool 17 funkade allt. Precis som det ofta gör just i denna pool. En otroligt skön känsla infann sig och jag kunde äntligen koncentrera mig på fisket och inte tänka på allt som inte funkade, bottennapp och andra otyg.
Vid lunch mötte vi våra respektive och åt på laxerian. Vi gick in om Laxens Hus och när jag visade avgjutningarna av rekordlaxarna och rekordhavsöringarna som pryder väggarna, kände jag en viss förståelse för min oerhörda fascination för fisket i ån och starka laxlängtan.
Efter lunch åkte vi raskt tillbaka till 17. Min kära satte sig på den övergivna stolen vid åkanten, tog fram akvarellfärger, pensel, papper och målade, medan jag gick ut och påbörjade en ny runda. Och kasten satt som de skulle. De fungerade! Jag kastade längre än jag tidigare gjort och framförallt kastade jag med sträckt tafs. Fantastiskt fin känsla. Den har jag längtat efter.
Kompisen Micke, som mest fiskar i havet, men också en del med sitt enhandsflugspö, lånade min utrustning för att prova på. Och det var helt absurt att se. Han kastade riktigt, riktigt bra. Gör jag rätt nu? frågade han när tafsen sträckte på var och varannat kast. Micke kommer utan tvekan bli laxfiskare (fick mejl nu ikväll där han berättade att han idag varit och tittat på ett spö…).
Dagen avslutade med en runda på nacken i pool 32. Även där funkade kasttekniken fint, så det var inte bara magiska 17 som lurade mig. Jag har hittills bara gjort tre mycket korta besök i 32:an och det måste betraktas som dumt. För det är en otroligt fin pool som verkligen förtjänar att upptäckas. Det ska jag se till att göra vid nästa besök. Sannolikt snarare än jag själv tror.
Innan hemfärd till lillkillen tog vi förstås ett obligatoriskt stop vid pool 4. Och visst var laxarna där. Vältrade sig, plaskade och skapade drömmar. Min kära tvingade in mig i bilen.
Flugbeställning
lördag 13 juni 2009
Nu bär det av till Blekinge
Härligt med möten
fredag 12 juni 2009
Fiske med en mink
torsdag 11 juni 2009
Otroligt fiske i Byske!
Fisket i Byske Älv verkar vara helt osannolikt bra just nu. Mellan fem och tio nystigna laxar fångas varje dag. Och det är inte bara lax i mellanformat. Häromveckan fångade Micke Andersson en lax på 15,4 kg och senast igår tog Ulf Larsson en på 12,7 kg. Otroligt! Jag ska inleda mitt Byske-fiske nästa söndag och mina förhoppningar är förstås nu skyhöga och laxlängtan stor! Följ fångstrapporterna i Byske genom att klicka här. Klicka sedan på länken ”Fisket just nu”.
Fisk stiger i Mörrum
Regnet verkar ge effekt i Mörrum. Vattennivån har inte ökat särskilt mycket, men temperaturen har gått ned och framförallt har det landats fisk senaste dagarna. Ett par fina kring tio kilo landades igår. Och enligt uppgift på Mörrum News är det full aktivitet i mynningen bland fisk som ska stiga.
tisdag 9 juni 2009
Laxtätt i Byske
Hoppas på mer regn
måndag 8 juni 2009
Sitter det i generna?
Det tog en dag. Lite drygt.
lördag 6 juni 2009
Egen Mörrumssträcka i september!
Har bokat sträckan vid Mörrum FVO näst sista helgen i september. 3,5 km Mörrumså fördelat på nio pooler och åtta spö! Då det råder fiskeförbud på sträckan under vardagar, är detta onekligen så nära ofiskat vatten man kan komma i Mörrum.
Satte samman ett paket innehållande, fiske två dagar, boende, guidning av sträckan och skickade ut förfrågningar om att följa med till lite fiskeintresserade kompisar. Inom sju minuter (!) hade jag tre jakande svar… Kul. Alla har inte svarat ännu, men två platser återstår ännu. Om du är intresserad av en plats, skicka ett mejl till mig på markus_lindsjo@hotmail.com
torsdag 4 juni 2009
12:an gav utdelning
Röding eller Springer?
Fick mejl från fiskekamrat Christian som lockar med en resa till Grönland för fiske efter röding nästa år. Låter förstås sjukt spännande. Har dock lite andra rese-tankar; Norge under sommaren och/eller fiske efter springers (lax) i Skottland under våren. Christian kommenterade mina planer med: ”Springers i Skottland är förvisso också hett, men hur hardcore är det egentligen i jämförelse med rödingar på 3 kg”
Tål att tänka på.
tisdag 2 juni 2009
Vatten i relation till fångst.
Läste i Pelle Klippinges ”Avancerat Laxfiske” på sidan 73 om vikten av att känna till hur olika pooler fiskar beroende på vattenstånd. Vet ej om denna information finns samlad för Mörrumsån, På morrum.com är det ju möjligt att söka på fångst respektive väder/vatten, men jag kan inte finna sambanden mellan dessa summerade. Således är det precis vad jag ska göra. Gå genom varje dags fångst i varje pool och se på vattenståndet i ån för respektive dag. Osäker på hur många år jag ska gå tillbaka i tiden, men jag tror jag gör en avgränsning på tre år. Är dessutom osäker på hur jag ska hantera premiärfisket – det är ju egentligen inte ett representativt fiske för ån. Eller så påverkas det precis som alla andra dagar av vattenmängden? Hmmm får gå genom statistiken och se om jag ser några samband.
Så snart jag kommit någonvart i detta projekt, publicerar jag det förstås här
måndag 1 juni 2009
Medium-laxar i Mörrumsån
Nu verkar det som om ”medium-laxarna” är på gång i Mörrum. De sista tre laxarna som fångats har vägt mellan 5,5 kg och 7,6 kg. Och med tanke på att maj-månads snittvikt hamnade på 11,78 kg, så är dessa onekligen av en något mindre kaliber. Skulle vara trevligt med ett stort steg av dessa fiskar innan laxkalven/grilsen stiger.
Ser också på fångststatistiken, på morrum.com, att samtliga nystigna laxar tagits på fluga. Tur att det är den fiskemetoden jag fokuserar på nu alltså…