fredag 26 februari 2010

DEE: Femte fiskedagen

Förbannelsen är bruten! Idag har det varit aktivitet på våra sträckor. Henrik, David och Calle har alla fått känna på fisk. Ingen landad springer ännu, men kelt och brunöring på land och ett par tappade fiskar. Låt oss benämna dessa som springers ;)

Förmiddagspasset bjöd på ett skönt fiske. Dee var helt isfri och steg sakteliga. Men jämna mellanrum öppnade himlen sig och bjöd på ömsom regn, ömsom snö. Men mest av allt var den bara grå och värmde jorden. Fint! För även om det kanske inte är en flom vi längtar mest efter, så är töväder det vi hoppas på. Att fiska lax i temperaturer under tio minusgrader är inte så kul som det kanske kan låta.

På Middle Blackhall fiskade idag David, Henrik och Joakim. Och det var David som först var i fisk. Strax nedanför vår värmestuga, slog en fisk på och bjöd på lite sköna spögung och bromsknarr innan den tackade för sig.

Ungefär samtidigt fick Calle, som fiskade på Lower Blackhall tillsammans med Magnus, Kent och mig, napp och han blev något förvånad över fångsten. En utlekt havsöring hade tagit flugan. Resans första fisk var därmed ett faktum.

Calle svarade för resans första fisk, en utlekt havsöring på Lower Blackhall.

På eftermiddagen begav sig David längre upp på sträckan och fick på sin andra fisk för dagen. Även denna klev av efter en stund. Ska det vara så svårt att få Dee-laxen att stanna kvar? Henrik vägrade acceptera detta och gick på seneftermiddagen upp till ungefär samma plats. Rätt snart sög en fisk i sig flugan och Henrik kunde snart landa resans första och därmed största lax, en smal kelt i viktklassen två kilo.

Det är väl ingen hemlighet att utlekt öring och utlekt lax inte är resans primära mål, men det känns uppriktigt bra. Äntligen tecken på att Dee börjar fiska igen! Och vi har ju faktiskt en hel dag kvar. Dessutom får vi rapporter om att det tagits springers på andra beats under dagen, sammanlagt fyra stycken. Det är de första inrapporterade fiskarna för hela River Dee denna vecka, så nog är det något på gång. Vattennivån har ökat stadigt senaste dygnet, men har nu också stannat av. Om det håller sig som nu, kan det faktiskt bli hett i morgon med andra ord.

Helt klart är att vi kommer fiska riktigt, riktigt hårt då. Det gjorde vi förvisso idag också, men jag inbillar mig att det blir än mer fokuserat. Vi vill vara ute i gryningen, så frukosten har vi lagt halvtimme tidigare än i dag. Kanske vi rent av hoppar den. Det är ju lax i älven.

3 kommentarer:

Jonas sa...

Hoppas ni slipper rising idag, då ska det nog kunna lösa sig.
Mackan kämpa hårt nu sista dagen, och tänk på att de är slowtakers såhär års. Inga öring mothugg;)
Jag håller tummarna.

Mr L sa...

Fin fisk Calle! Den är ju flera tummar stor . Ta en Springer nu också.
Och grattis Henrik !
Må ni alla drabbas av Springer Bonanza idag !

Shit Fishing!

Lars Terkildsen sa...

Skit fiske,
Ta ett par fina springers nu sista dagen.

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se