Men den enda reaktion jag får är en djup suck. Mattias Drugge, kastgurun som enligt uppgift kan lära vem som helst att kasta fluga, sitter mitt emot mig. Och han blir inte det minsta provocerad. Snarare lite trött, som om han hört ifrågasättandet förut.
– Till att börja med handlar inte kastteknik om att kasta långt. Det är något helt annat. Men svaret på din fråga är att kastteknik är jätteviktigt. Det handlar i grunden om att kunna placera flugan där du tror fisken är. Det handlar om att göra det på ett sådant sätt att flugan fiskar som du vill att den ska. Och det handlar om att kasta rent. Rätt viktigt, tycker du inte? frågar Mattias med en vänlig men pedagogisk ton.
Jag saknar givetvis motargument. Fastnar på termen ”kasta rent”. Ber om förklaring.
– Det är ett kast som ligger närmast vad som är optimalt i fysiken, alltså i förlängningen det som fungerar enligt naturlagarna, säger Mattias och fyller sedan på:
– Det låter nog krångligare än vad det faktiskt är. I praktiken är det egentligen rätt logiskt. En modern flugfiskeutrustning är i sig avancerad och utvecklad för att på ett så effektivt sätt som möjligt få ut linan och flugan. Lär man sig att använda utrustningen rätt gör den en stor del av jobbet. Och då behövs inte särskilt mycket kraft. Vad som behövs är istället en rätt inövad teknik som i sin tur bygger på kunskaper om de grundläggande fysikaliska principerna om fallhöjd, falltid och om kroppar i rörelse.
Som att cykla
Mattias märker nog att jag börjar se bekymrad ut. Och det stämmer. För inte nog med att jag försöker lära mig alla aspekter kring att fiska lax, nu får jag veta att jag bör fördjupa mig i fysikaliska principer också. Det var inget jag direkt gjorde under skoltiden och verkligen inget jag hoppades behöva göra nu.
– Det handlar inte om djupa kunskaper, det handlar om att förstå några grundprinciper.
För då ser man också varför utrustningen fungerar som den gör och hur olika förändringar i tekniken påverkar kasten. När man väl har förstått det, ja då ska man lära in det så pass väl att det hamnar i muskelminnet, säger Mattias och fortsätter utan att jag får ytterligare en chans att se ut som ett levande frågetecken:
– När något fastnat i muskelminnet, ja då sitter det där och man kan utföra en rörelse korrekt utan att fundera kring den. Jämför till exempel med att lära sig att cykla. Det är komplext och bygger på en massa rörelser som egentligen är helt onaturliga. Men genom att träna och upprepa rörelserna flera gånger så fastnar de. Precis samma sak är det med kastteknik.
Fokusera inte på längd
Men varför är det inte viktigt att kunna kasta långt frågar jag?
– Det kan det visst vara, men vad jag menade när jag sa att kastteknik inte handlar om det, är att kastteknik i sig är ett mycket bredare område. Dessutom gillar jag inte det fokus många har på längd, framförallt inte om man är i fasen av att lära sig kasta. För vad gör du om du till exempel ska kasta en boll så långt som möjligt? Jo, du kastar med så mycket kraft du har. Men ett flugkast handlar inte om det. I ett flugkast finns styrkan i tekniken.
Ett skönt slit
Det är första gången jag träffar Mattias Drugge. Jag har dock läst och hört mycket om honom och framförallt har jag med stor fascination tittat på filmer där han visar det han kallar för ”modern scandinavian fly casting”. Och jag lovar, det är helt sjuka scener. Men minsta möjliga ansträngning kastar Mattias, längre, rakare och snyggare än jag faktiskt trodde var möjligt. När jag berättar för Mattias att ett kort inlägg jag skrev om just dessa filmer har blivit bloggens mest besökta, ja då tycker jag mig kunna skönja viss rodnad under det kraftiga skägget.
– Jag brinner verkligen för kastandet och är väl precis som alla män, fokuserar och snöar helt in på en sak. Men jag tycker att det är så fascinerande och därför drivs jag av att hela tiden lära mig mer. Och det är väl också därför som jag fastnat för flugfiske. Det går hela tiden att utveckla. Det är ett slit, men ett skönt slit, säger Mattias och ler.
Men hur kom du in på kastteknik, har du sysslat med casting tidigare, frågar jag?
– Nej, casting har inte varit min grej. Jag bestämde mig helt enkelt för att aldrig behöva ha känslan av att inte kunna nå fisken. Det fanns tidigare alltid situationer där jag inte klarade av att komma åt de heta platserna och ställen där jag inte kunde kasta ordentligt. Detta drev mig till att verkligen lära mig kastteknik.
Foto: Jonny Mattsson
Fokus på fiske
Fiske har alltid varit den stora passionen för Mattias. Och han berättar att hans morfar tog med honom ut på isen om vintrarna, borrade ett hål och lät honom fiska. Då visste nämligen morfar med säkerhet var barnbarnet höll hus. Sedan dess har intresset hängt i och hela tiden utvecklats. Och för knappt tio år sedan tog han steget fullt ut och gjorde slut med en framgångsrik karriär på en av landets ledande reklambyråer, flyttade ut till ett torp i skogen och påbörjade sin professionella fiskekarriär.
– Jag hade kommit till en brytpunkt då jag insåg att jag inte tyckte att det var skitkul att sitta på kontor. Och jag trivdes inte heller så bra i storstaden Stockholm, är mycket mer av en naturmänniska.
En insikt som säkert inte förvånade kollegorna på byrån särskilt mycket. Mattias kom ofta till jobbet iklädd vadarbyxor och med ett spö under armen. Ett besök vid Stockholms ström på morgonen var nämligen obligatoriskt om tillfället var rätt.
– Det finns ett talesätt som säger ”jump and the net will appear” och precis så var det. Efter jag lämnat mitt yrke, tog jag kontakt med Göran Andersson på Loop och det visade sig att han behövde en instruktör.
Linutvecklare och kastinstruktör
Idag jobbar Mattias i första hand med att lära ut kastteknik via sitt eget företag Drugge Flyfishing. Hjälp till självhjälp kallar han det. Men han är också knuten till brittiska House of Hardy och amerikanska Rio.
– Mycket av mitt arbete går ut på att utveckla nya produkter för de nordiska marknaderna men också att översätta brittisk och amerikansk utrustning till våra förhållande.
Det låter som att passionen för flugfiske mestadels har blivit ett jobb och jag undrar därför hur mycket Mattias fiskar själv.
– Jag fiskar mest hela tiden. När jag till exempel provar ut nya linor till Rio, sker det alltid under skarpt fiske.
– Men privat fiskar jag numera bara när jag känner lust. Och det gör jag nästan alltid! Men jag slavar inte om jag inte tror att det är läge eller om jag är alltför trött.
Foto: Jonny Mattsson
Vikten av variation
Vårt samtal glider allt mer över till passionen laxfiske. För även om Mattias främst är känd som kastinstruktör har han många landade storlaxar på sitt samvete.
– Jag fiskar mycket i Gaula, Orkla och Driva i Norge, och i Sverige är jag framförallt förtjust i Emån och Byskeälv. Det är otroligt kul att upptäcka nya vatten eftersom laxen uppför sig så olika på olika ställen, berättar Mattias och fortsätter:
– Och inte bara nya vatten, även nya sträckor och nya plaster på sträckor jag fiskat förut. För mig är det väldigt viktigt att inte alltid bara fiska av mina huggplatser. Jag måste hela tiden testa allt! Jag inser verkligen att jag har många lärtimmar kvar!
Mattias sätter sannolikt här fingret på en av de mest beroendeframkallande aspekterna av laxfisket. För när en professionell laxflugfiskare ödmjukt erkänner detta, ja då är det bara att inse att fullärd, ja det blir man aldrig.
Vår diskussion fördjupas ytterligare kring vikten av variation. För det handlar enligt Mattias inte bara om att testa nya vatten och nya pooler, nej det handlar lika mycket om att hela tiden söka nya vägar.
– När man väl står vid sitt vatten, är en av de viktigaste sakerna att hela tiden hitta nya sätt att fiska. Det är sällan någon poäng att fiska av en pool på samma vis två gånger i rad. Och sträva alltid efter att göra annorlunda än dina medfiskare. Jag försöker ofta ha två spö tacklade. Då kan jag snabbt variera mitt fiske.
Äntligen fel förutsättningar!
Det är uppenbart att Mattias drivs av att hitta egna metoder. När det gäller kastteknik och när det gäller val av lina, fluga och hur utrustningen ska fiskas.
– Det är bara att inse att hur mycket man än förberett sig, planerat sitt fiske, visualiserat sträckorna och längtat, så är det i regel andra förutsättningar som råder när man väl står vid älven. ”Fel” förutsättningar. Då är det extremt lätt att deppa ihop och känna att det inte är lönt att fiske. Men det är då det är så viktigt att börja experimentera! Personligen älskar jag ”fel” förutsättningar. Då ställs det högre krav på mig som fiskare och ett eventuellt laxhugg känns så mycket mer! Sedan ska man inte heller glömma att det ofta ges möjlighet att fiska ofiskat vatten när det är ”fel” förutsättningar. Det om något kan verkligen ge ”rätt” förutsättningar!
FÖR UTSKRIFT:
Klicka på respektive bild för att förstora. Skriv ut och eller ladda hem.
7 kommentarer:
Underbar läsning, Markus!
Ja, flott som vanligt!
Lika grym artikel som vanligt Markus!
Din blogg är välbesökt från min sida kan jag lova :)
MVH
Daniel Andersson, Nyköping
Instämmer med föregående !
Tack för ytterligare en härlig intervju!
Alltid lika klockrena intervjuer med Sveriges laxbaroner:) Keep up the good work!
En mycket trevlig blogg du har Markus och det är kul att följa dina steg in i laxfiskevärden.
Härliga intervjuer du gör med olika profiler.Trevlig att läsa
Kolla gärna min hemsida.
www.nogg.se/laxberndt
Skicka en kommentar