”Så länge vi tycker att yrkesfiskarna ska sluta fånga lax i näten, så länge ska vi också prioritera catch and release. För vad är egentligen skillnaden? En död vild lax är en död vild lax, vare sig den hamnar i din frysbox eller på Östermalmshallens isbädd.” Håkan Stenlund
Jag kan tycka att det är en viss skillnad på att ta upp en lax var 5e (10e?) gång man sportfiskar och att ta upp mängder med lax som en yrkesfiskare gör. Det är bara den sistnämnde som seriöst påverkar framtida bestånd...
Jag håller med om att alla ska dra sitt strå till stacken. Men som föregående talare sa det är en viss skillnad på att ta upp en kanske två laxar eller vad jag fick höra vid hörviks hamn 1200 laxar på tre nätters fiske, för mej är det glasklart vem som påverkar mest. Sen kan jag tycka att C&R har nästa gått till överdrift. Skulle man ta upp en fisk så ska man nästan behöva försvara det. Nä, vill jag ha en fisk o äta så kommer jag förtsättningsvis att ta upp en och annan fisk med rent samvete. Kul o bra blogg.
Jag delar absolut era åsikter och tror faktiskt att Håkan Stenlund gör det samma. Poängen är väl att C&R som synsätt möjliggör för oss att föra en relevant och trovärdig dialog med fiskeindustrin och berörda politiker. Är själv stor vän av C&R, men skulle inte tveka att behålla en fisk under, för mig, rätta omständigheter.
Jag håller inte med herr Stenlund alls. Visst, en död vild lax är en död vild lax men nu är det ju inte dessa proportioner det handlar om. Missriktad nolltolerans. Nu skriver han visserligen att vi ska prioritera C&R och det är ju bra. Men jag har märkt att jag själv tappat intresset för det fiske där jag inte kan eller vill kunna äta fisken jag fångar. Meta mört eller karp är sålunda inget för mig. Jag är därför orolig vad ett ovillkorligt C&R skulle göra för det engagemang som sportfiskarna står för. Det här är en gigantisk fråga! Svårt att göra sina synpunkter rättvisa i ett kommentarsfält. :-) Diskussionen fortsätter den 2/1 2010 Markus.
Sen Kan man väl oxå säga att yrkesfiskarna vill värna om sitt. Tänk er själva vad en sådan båt kostar i inköp, det är ju ett livsprojekt som yrkesfiskarna investerar i. På dom grunderna är det kanske svårt för dom att försvara sej på annat sätt än att kasta skit på sportfiskarn. För det finns inte på kartan att sportfiskarna och yrkesfiskarna fiskar på samma vilkor och förutsättningar. Sen sam´tidigt finns det yrken och företag som inte lönar sej och vad gör man med dom, jo lägger ner dom. vad får man då göra , jo skola om sej. Varför är yrkesfiskarna ett undantag !? Dom får ju bidrag när kvoten är fylld Jag tycker inte det på något sätt är försvarbart att nätfiska på ett bestånd som står på kanten till utrotnning och sen jämnställa sej med sportfiskarna. En annan sak jag reagerat på är trollingfiskarna. Kommer inte riktigt ihåg vilket år det var 2003 tror jag det var. Det var en fiskare med många år vid mörrumsån som vitt o brett delade med sej av sina framgångar vid trolling utanför simrishamn.Han hade i sin båt med hjälp av en kompis under en vinter fångat inte mindre än 160!!! laxar ja ni läser rätt, hur rätt är det. I det fallet kan jag förstå yrkesfiskarna. Vad gör man med all den fisken, jo säljer den mmm inte bra. Då kastar man sten i glashus när man sedan resonerar mot yrkesfiskarna. För allas skull och inte minst för laxen hoppas jag att fisket blior bättre i havet med kvoter mm så att mina barn kan få sej en lax, torsk eller vad det nu är för art. Fortsätter detta så får vi nog börja fota och visa våra barn vad som en gång simmade i östersjön.
5 kommentarer:
Jag kan tycka att det är en viss skillnad på att ta upp en lax var 5e (10e?) gång man sportfiskar och att ta upp mängder med lax som en yrkesfiskare gör. Det är bara den sistnämnde som seriöst påverkar framtida bestånd...
bara en tanke
Jag håller med om att alla ska dra sitt strå till stacken. Men som föregående talare sa det är en viss skillnad på att ta upp en kanske två laxar eller vad jag fick höra vid hörviks hamn 1200 laxar på tre nätters fiske, för mej är det glasklart vem som påverkar mest.
Sen kan jag tycka att C&R har nästa gått till överdrift.
Skulle man ta upp en fisk så ska man nästan behöva försvara det.
Nä, vill jag ha en fisk o äta så kommer jag förtsättningsvis att ta upp en och annan fisk med rent samvete.
Kul o bra blogg.
mvh Ola
Jag delar absolut era åsikter och tror faktiskt att Håkan Stenlund gör det samma. Poängen är väl att C&R som synsätt möjliggör för oss att föra en relevant och trovärdig dialog med fiskeindustrin och berörda politiker. Är själv stor vän av C&R, men skulle inte tveka att behålla en fisk under, för mig, rätta omständigheter.
MVH
Markus Lindsjö
Jag håller inte med herr Stenlund alls. Visst, en död vild lax är en död vild lax men nu är det ju inte dessa proportioner det handlar om. Missriktad nolltolerans. Nu skriver han visserligen att vi ska prioritera C&R och det är ju bra.
Men jag har märkt att jag själv tappat intresset för det fiske där jag inte kan eller vill kunna äta fisken jag fångar. Meta mört eller karp är sålunda inget för mig. Jag är därför orolig vad ett ovillkorligt C&R skulle göra för det engagemang som sportfiskarna står för.
Det här är en gigantisk fråga! Svårt att göra sina synpunkter rättvisa i ett kommentarsfält. :-)
Diskussionen fortsätter den 2/1 2010 Markus.
Sen Kan man väl oxå säga att yrkesfiskarna vill värna om sitt. Tänk er själva vad en sådan båt kostar i inköp, det är ju ett livsprojekt som yrkesfiskarna investerar i.
På dom grunderna är det kanske svårt för dom att försvara sej på annat sätt än att kasta skit på sportfiskarn.
För det finns inte på kartan att sportfiskarna och yrkesfiskarna fiskar på samma vilkor och förutsättningar.
Sen sam´tidigt finns det yrken och företag som inte lönar sej och vad gör man med dom, jo lägger ner dom. vad får man då göra , jo skola om sej. Varför är yrkesfiskarna ett undantag !? Dom får ju bidrag när kvoten är fylld
Jag tycker inte det på något sätt är försvarbart att nätfiska på ett bestånd som står på kanten till utrotnning och sen jämnställa sej med sportfiskarna.
En annan sak jag reagerat på är trollingfiskarna.
Kommer inte riktigt ihåg vilket år det var 2003 tror jag det var. Det var en fiskare med många år vid mörrumsån som vitt o brett delade med sej av sina framgångar vid trolling utanför simrishamn.Han hade i sin båt med hjälp av en kompis under en vinter fångat inte mindre än 160!!! laxar ja ni läser rätt, hur rätt är det.
I det fallet kan jag förstå yrkesfiskarna.
Vad gör man med all den fisken, jo säljer den mmm inte bra.
Då kastar man sten i glashus när man sedan resonerar mot yrkesfiskarna.
För allas skull och inte minst för laxen hoppas jag att fisket blior bättre i havet med kvoter mm så att mina barn kan få sej en lax, torsk eller vad det nu är för art.
Fortsätter detta så får vi nog börja fota och visa våra barn vad som en gång simmade i östersjön.
Ola
Skicka en kommentar