fredag 19 mars 2010

Drömdag i Mörrum!

Undertecknad drillar havsöring. Foto Jonke Höglund

Just nu är jag väldigt lycklig! Vårt fiske på Hotell Walhallas sträcka av Mörrumsån var extremt lyckat och för min egen del måste det benämnas som en succé eftersom jag landade två öringar på 70 respektive 71 cm samt tappade en bra fisk. Jag har med andra ord äntligen fått uppleva en sådan där dag när allt bara fungerar. Som jag längtat!

Efter en bra uppstartsfrukost på hotellet, körde vi i karavan upp till fiskesträckan. Luften riktigt vibrerade av förväntningar och avgaser. Väl framme packade vi snabbt upp våra saker och mitt nya 15 fots Loop Slingshot-spö tacklades med stor omsorg. När jag kände på det blev jag nästan förskräckt, det kändes extremt mjukt jämfört med mitt Jensen-spö. Men jag höll god min inför de andra, sa några kloka saker om spöets aktion och gav sken av att det kändes optimalt.

Vi fördelade oss i två grupper. Henrik och Christian började med den nedre sträckan, jag, Rickard och Allan började med den övre. Första kastet lades ut. Första kastet i Mörrum för säsongen, första kastet i Sverige i år och första kastet med mitt nya spö. Underbart på alla sätt! Spöet var magiskt och jag upplevde plötsligt en känsla av att jag verkligen kunde kasta två-hands fluga. Enkelt, lätt att sträcka lina och lätt att sträcka tafs. Förundrad, ja kanske närmast förbryllad, gick jag en första-runda med ett spö som levererade vid varje kast. Helt fantastiskt!

Lika fantastiskt var det när Richard, som fiskade precis ovan mig, ropade fisk! Nu var det bevisat; det finns fisk kvar på sträckan och de hugger. Jag rusade bort till Richard och fick efter en förhållandevis tuff kamp förmånen att taila en fin öring på 68 cm. Ryggdunk, en kram, och snabbt tillbaka till eget spö. Fiskefebern hade nu riktigt brutit ut och det fanns inga botemedel nära.

Richard med dagens första fisk.

Morgonen var förhållandevis kall och disig. Men strax innan Richards öring tog hans fluga, sprack molnen upp och en värmade sol började lysa. Och nästan direkt efter att Richards fisk var landad, ja då gick solen i moln igen. En timme senare kom nästa lilla soldusch och då var det Christian som stod rätt placerad. En öring på dryga 60 cm kunde landas och Christian slappna av. Fiskedagen var nämligen hans tredje Mörrumsbesök och då han lyckats landa fisk vid sina båda tidigare besök (läs om dem här och här) var pressen hård.

Strax innan lunch var det sidbyte och vi tog den nedre sträckan i besittning. Lyckades rätt snabbt sätta ett par flugor och när jag stod och rotade som mest i asken för att finna en ersättare, dök fiskekompisen Jonke Höglund upp. Och eftersom han fiskat sträckan många gånger förut, var jag givetvis inte sen att fråga om flugval och ställe. Snabbt pekade Jonke ut av Tellis nybundna flugor och sedan gick vi med raska steg allra längst ned på sträckan. ”Här” sa han, och pekade ut över ån. ”Här kan det slå på fisk”. Jag laddade spöet och la ut flugan. I tredje kastet tog det stopp. Kändes först som botten, men när jag för säkerhetsskull lyfte spöet tyngde det skönt. Fisk!

Den hade tagit mitt i ån på rätt lång lina och det första den gjorde var att forsätta nedströms en bit. Min Danielssonrulle fick äntligen jobba. Efter en minut eller två, gick den upp och rullade i ytan och började sedan sakta simma uppströms. Dags för landning tänkte jag, men icke. Den hade inga som helst planer på att landas utan valde i stället och simma uppströms och nedströms, fram och tillbaka, hela tiden utan att jag inte kunde göra mycket annat än att åka med. Fajten tog betydligt längre tid än vad jag trodde att en 3-4 kg utlekt öring skulle bjuda, men det var stark. Så småningom kom den dock in och med hjälp av Allan kunde vi landa en hona på precis 70 cm. Glädjen var total! Oj, vad jag längtat efter detta!

Min första havsöring för dagen. Foto Jonke Höglund

Efter lunch var det sidbyte igen. Jag började allra längst upp i det mest strömmande partiet och fiskade mig sakta nedströms. Precis där strömmen började avta tog plötsligt en fisk min fluga. Även denna gång undrade jag först om det var botten, men snart tyngde det till och rätt stor fisk gick upp, slog i ytan och tog av nedströms. Full fart! Jag höll emot och bara njöt. Efter 15–20 sekunder rätade spöet retsamt upp sig och den sköna tyngden var borta. Inget att göra mer än att buga och tänka på det orimliga att jag precis upplevt min andra fisk för dagen.

Sista sidbytet skedde klockan 16.00 och jag begav mig åter längst ned till samma ställe som jag tagit min öring. Hann inte mer än gå en halv runda förrän jag hörde ”LAX!”. Tittar uppströms och ser Christian stå med böjt spö och Allan ligga på magen med armarna sträckta rakt ut mot vattnet och i ena handen hålla en liten håv. Släppte givetvis mitt spö och rusade upp för att mötas av en lycklig Christian och en stor lax. Fisken mättes till 101 cm och återutsattes sedan. Och medan Christian satte sig på backen och log, vandrade jag snabbt ned till mitt spö.

101 cm lax. Och Christian.

Precis när jag kom fram ringde min telefon. Det var Jonke som ville påminna mig att testa en vit fluga (?) som han gett mig tidigare när han hälsade på. Varför inte tänkte jag och knöt på flugan och avslutade med en Sawadakrok i storlek fyra. I fjärde kastet tyngde det till. Rejält. Precis som fisken jag tappade, gick den snabbt upp och slog i ytan för att sedan simma nedströms en bit, vända, simma uppströms och sedan rusa nedströms igen. En fighter. Ingen tvekan om den saken. Dagens håvmästare, Allan, stod snart vid min sida och vi förundras båda över fiskens styrka. Vi såg nämligen att den var i ungefär samma storlek som den förra, men den betedde sig som en större fisk. Först ytterligare fem minuter senare var den färdig att landa och en 71 cm lång och riktigt tjock öring kunde krokas av och återutsättas. Oj vad jag njöt! Tre skarpa fiskkontakter på en dag i Mörrumsån är för mig helt osannolikt. Åtminstone att jag skulle få uppleva det.

Min andra öring för dagen. 71 cm, tjock och stark!

Men så var det och så blev det. En timme senare var det så pass mörkt att alla signaler pekade på en sak. Hemfärd. Jag var trött och den blev jobbig. Men jag kom hem. Körde på 95 oktan och en väldig massa sköna minnen från årets första Mörrumsfiske.

Nästa vecka ska jag upp igen. Då kommer jag ha självförtroende med i bagaget.

Foto: Jonke Höglund

21 kommentarer:

Mattias Helde sa...

Kul att ni också fick bra fiske! Grattis till fiskarna! Bra jobbat! Otroligt fina bilder!

Markus Lindsjö sa...

Tack Mattias! Riktigt schysst dag. Och jag håller med dig; Jonke är en grym fotograf!

Anonym sa...

Härligt att läsa! Stort grattis Markus!


MVH// Joakim Karlsson

Richard sa...

Det får vi göra om Markus! :)

RG sa...

Vilken harlig dag, den ar du verkligen vard! Tror du tar fisket till en ny niva i ar, det har ar nog bara borjan. Grattis!

Thomas Schönström aka Itzak sa...

Kanonroligt och ett stort grattis.

Mattias Behnke sa...

Stort grattis :)
Vilket drömfiske, jag ser verkligen fram emot nästa rapport.

Henrik sa...

Underbart, Markus! Grattis till ett gött fiske.

Nisse och Jonke sa...

Skoj att man fick bevittna en mästerdrill under den korta visiten. Grym utvecklingskurva på ditt kastande Markus, fränt! Är det torrkastingen framför spegeln som gett resultat månne :)

Pipan, den omtalade pipan. Jag såg den aldrig, du har vl inte övergett den?

Unknown sa...

Tack för en härlig dag!
Surfar tvåhands as we speak....

Anonym sa...

Grattis!Vilken lina körde du med?

Mvh S Mullgaster

Unknown sa...

Det var bästa dagen. Och så rättvist att du fick två fiskar på ditt Slingshot.
Grymt snygg bild av Jonke.

Daniel Andersson sa...

Grattis till ett bra fiske! Nu blir man bara mera sugen på att fiska Mörrumsån :)
Jag ska ner till Mörrums kronolax fiske för första gången 21-24 april och tänkte höra vad för linor som gäller? Kan tänkas att det går mycket vatten då men vad brukar man normalt fiska med för linor på våren i Mörrum?
MVH

Daniel Andersson

Lorden sa...

Grattis Markus!

Tellis Katsogiannos sa...

Fan va gött!
Härligt med en bra första dag på säsongen, även om du startade lite tidigare i Skottland.. ;)

Hur som helst, böev grymt fiskesugen nu!

(P.S) Kul att flugorna levererade! :)

Markus Lindsjö sa...

Tack alla! Ja, det var verkligen en magisk dag. Hoppas på fler sådana framöver.

@ Jonke: Extremt kul att du var där när den tog. Och tack för tips och vit fluga. Pipan, den kommer du få se mycket av framöver. Lovar.
@ S Mullgaster: Sjunk 1/3 med en snabbsjunkande poly-tafs och ca 1,5 m 0,38 mm nylonlina.
@ Daniel: Jag är nog egentligen fel person att svara på detta. Beror på vattenföring och framförallt vad det är du ska fiska efter; sista vinterfisken, blänkare eller kanske till och med satsa på lax? Mitt tips är att du gör det jag alltid gör; ringer till Fiskeshopen i Mörrum ett par dagar innan mitt fiske. De har järnkoll på vad som gäller vid alla förhållanden.
@ Christian: Slingshot is the shit
@ Tellis: Kom ned så fiskar vi!

MVH
Markus

Anonym sa...

Grattis Markus och ni alla andra som äntligen fått svinga era spön efter en lååång vinter.
Här uppe i norr får vi vänta ca 2 månader till innan våran premiärtur.
Laxlängtan börjar ta ont nu....

/Seger

Erik sa...

Fiskar du med Rio versitip? Funderar på att köpa den linan/linorna. Isf
vad tycker du om linan?

Markus Lindsjö sa...

@ Erik: Jag har en Versitip-lina men måste säga att sedan jag provat på Rios AFS-linor, ja då kommer jag hålla mig till dem. VersiTip fungerar i sig bra, men är lite svår att lyfta tycker jag.

MVH
Markus

Anonym sa...

Broder, stort grattis! Sjukt läckert!
Men jag saknar dock något på bilderna?

/Stanwell

Henric sa...

Kul att Sverige premiären blev så lyckad! Hoppas du får ett riktigt sket fiske på Kronopremiären också. Fina bilder!

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se