onsdag 31 mars 2010

Vårstädning efter insikt

Den i särklass viktigaste kunskapen jag skaffat mig under alla år som spinnfiskare är att begränsa utrustningen. Det vill säga att minimera antal drag, rullar, krokar och platser. Minska valen. Det tog många år för mig att inse detta och det var först rätt långt upp i ålder som jag en dag förstod varför min far alltid fiskade mer framgångsrikt jämfört med mig. Han ägnade tid åt att fiska, medan jag ägnade tid åt att byta och justera utrustning. När jag började följa hans exempel, ja då lossnade det även för mig.

Ett spö. En rulle. Dock inte dessa.

Och trots att jag vet detta befinner jag mig nu återigen i det stora valbara träsket. Och efter ett år som aspirerande laxflugfiskare har jag nu askar dignande av tubflugor, krokflugor, krokar av olika märken, storlekar och antal krok, rullar med tafsmaterial (samma dimensioner, men olika märken), linor och polytafsar. Hade jag haft råd hade jag dessutom haft mängder med spön rullar att välja mellan.

Det är inte särskilt konstigt att det blir så här. Prylar är att köpa sig självförtroende i sitt fiske innan man hunnit fiska sig till ett, som Pelle Klippinge förklarade för mig i höstas. Och det är alltid så att det är en annan fluga än dem man själv har som fungerar bäst och det är alltid en annan lina som gäller. Så är det bara och det gäller nog alla, ny som erfaren. Skillnaden är att för den ene förvillar det och för den andre stärker det. Övertygar om vikten att fortsätta fiska så som man vet fungerar.

När jag gick in i det här intresset försökte jag dock tänka mig för och skaffade en Klump med utbytbara spetsar. Klarar alla situationer sa säljaren. Två månader senare sa samma säljare, den där intermediateklumpen fiskar för snabbt. Du bör skaffa en fast sjunkklump. Och det gjorde jag förstås. Och sedan en till. Och en till. Och en till. ( Nu är just detta inget problem eftersom jag verkligen insett att jag inte gillar klumpen med utbytbara spetsar, de fasta klumparna är överlägsna. Åtminstone i mitt fiske och med min teknik.)

Nu är det alltså dags för en upprensning. För om jag efter ett år har hunnit skaffa så här mycket materiel, hur kommer det då se ut om ytterligare ett år? Eller ännu värre om två? Lyckligtvis har jag åtminstone börjat se vad jag gillar att fiska med och vad som gör mig lite säker när jag står vid vattnet. Fokus blir på ett rullmärke (Danielsson), ett spömärke (Loop), ett linmärke (Rio), ett krokmärke (Sawada), ett vadarbyxemärke (Simms) och framförallt flugor från en och samma flugbindare (Tellis).

Mitt livs roligaste vårstädning coming up med andra ord.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Rätt tänkt,flugan är det enda fisken ser!


Mvh S Mullgaster

Thomas Schönström aka Itzak sa...

Det är lugnt Markus! Det blir kanske mer saker under ett år eller två men sen faller det av och blir mindre likt vattenståndet en knastertorr sommar!

Unknown sa...

Den som har mest prylar vinner...

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se