tisdag 20 oktober 2009

MörrumsstatistikIdag publicerade Mörrumsnews intressanta siffror, statistik över säsongen 2009 i Mörrumsån (bakom statistiken ligger Michael Rottmann). Jag som normalt skyr allt som har med siffror att göra, befann mig plötsligt djupt rotande bland dem. En hel del intressanta och nyttiga saker går att utläsa. Vissa positiva, vissa negativa.

Det mest uppenbara är att 2009 inte var ett bra Mörrumsår. Laxen går tillbaka rejält och i år har det fångats drygt 400 laxar, vilket ska jämföras med förra året då det fångades drygt 700 laxar. Nästan en halvering alltså. Havsöringsfisket ligger dock rätt stabilt jämfört med i fjol, och även om det varit en nedgång, är det fortfarande bra siffror med 1026 landade fiskar.

Positivt är att Catch & Release är stort. 73% av laxen återutsattes och 53% av havsöringen. Dessa siffror kan naturligtvis öka ytterligare och jag är övertygad om att det går att se redan nästa år. Kanske i takt med att flugfisket blir allt mer rådande (dubbelt så mycket fisk landades på fluga jämfört med spinn). Nu kanske jag svär i kyrkan, men generellt sett tror jag att de som flugfiskar i Mörrum är mer engagerad i fisken och fisket än spinnfiskare. Givetvis finns undantag.

Bästa laxpool blev pool 27 med 24 laxar, tätt följt av pool 32 med 23 laxar. Bästa havsöringspool blev pool 17 med 88 havsöringar, följt av pool 19 med 59 havsöringar. Totalt sett gav pool 17 mest fisk, följt av pool 1, 19, 4 och 12. Endast fyra pooler gav mer lax än havsöring; 23, 26, 27 och 32.

Bäst laxfiske var det under säsongens första vecka samt under den sista veckan (under ordinarie säsong – ej tilläggstid). Och de tre första veckorna var de veckor som hade bäst havsöringsfiske.

Fisket på de norra sträckorna resulterade i 181 landade fiskar på Vittskövle-sträckan, 120 på Knaggalid och 103 på Härnäs. Även här dominerade havsöringen fångsstatistiken.

Inga kommentarer:

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se