– Välkommen till Ems Herrgård säger fiskeförvaltare Kent Håkansson och bjuder mig att stiga in.
Och det gör jag så gärna. Det är en kall hösteftermiddag, temperaturen söker sig med en dåres envishet ned mot nollan och den brusande Emån gör luften tät av fukt.
Det känns skönt att komma in i hallvärmen och efter lite letande hittar jag till slut en ledig krok mellan två par vadarbyxor. Jag blir inte särskilt förvånad. Har man fem meter från dörren till Home pool i legendariska Emån, så har man.
Nyckeln till framgång
Vi går uppför trappan till andra våningen i Herrgårdens flygel, upp till Kents lägenhet. Och Kent som vet att jag är där för att tömma honom på kunskaper om laxfiske, går rakt på sak:
– Det som fascinerar mig med laxfisket är de psykologiska aspekterna. Det är sällan man får fisk om man inte är avspänd. Man måste vara i harmoni med sig själv och med omgivningen. Laxfiske är dessutom psykologiskt påfrestande eftersom det så sällan hugger. Att lära sig att hantera detta är nyckeln till framgång.
När vi kommer in i vardagsrummet möts jag av en enormt tjock och blank havsöring. Den hänger rakt fram, mitt på väggen och dominerar rummet fullständigt. Plaketten under avslöjar att den är fångad i Mörrumsån och vägde imponerande 11,2 kilo. Husesynen fortsätter och i nästa rum hänger ytterligare två troféer; en lax på drygt 18 kg som Kent tog på ett enhandsspö i Gaula och en lax på 20,1 kilo från Mörrumsån. Därefter går vi in i matrummet och där hänger den, laxen som det fortfarande talas om längs stränderna vid Mörrumsån; en hane på makalösa 23,9 kilo!
– När jag hade fångat den laxen blev jag lite kluven. Hade jag något kvar att drömma om? Funderade mycket på det där, men kunde så småningom lämna det tänket, berättar Kent, byter sedan ämne och frågar glatt:
– Kaffe?
Jag hör knappt vad han säger. Är som förstenad framför den enorma laxen. Den är faktiskt helt orimlig, finns det så stor fisk i våra svenska åar? Vaknar sakteliga till igen och går mot köket. Passerar havsöringen i vardagsrummet. Känns liten.
Kent Håkansson med årets första blanka lax, en Springer i River Dee.
Fokus på fiske
Vi sätter oss ned vid köksbordet. Kent plockar fram koppar och fat och berättar:
– Fisket har blivit min stora grej här i livet och jag prioriterar det framför allt annat. Och även om jag fiskar ofta och regelbundet under säsongen, så tycker jag fortfarande att det är lika kul!
Kent är uppväxt i skånska Simrishamn och blev tidigt öringsfiskare genom täta besök i Tommarpsån, Nybroån och fiske vid kusten. Mörrumsån, som vid den tiden främst var känd för sin grova öring, besökte han första gången när han var tolv år. Genom övertalning lyckades han förmå sina icke-fiskande föräldrar att skjutsa honom till Blekinge, och sedan dess har han tillbringat minst ett par veckor per år vid ån. Oftast många fler.
– Doften av pappersbruk får det att pirra till i kroppen, det får mig att tänka laxfiske säger Kent och skrattar till.
Och jag ryser vid blotta tanken; brukets dofter är allt annat än sköna.
– När jag flyttade hemifrån, hamnade jag Kristianstad för att plugga till lärare och fick då närmre till mitt laxvatten.
Efter studierna tog Kent steget fullt ut och flyttade till Mörrum. Och kom snart att bli en av åns verkliga profiler. Vid två tillfällen premierades han till exempel med det prestigefyllda majlaxpriset. Båda gångerna med laxar över 20 kilo! En bedrift han är ensam om. Än så länge varje fall.
Fiskeförvaltaren
Utanför, på andra sidan det skyddande köksfönstret, flyter Emån fram. Och när Kent säger att han ibland kniper sig i armen för att förstå att det är sant att han bor med Emån rakt utanför, förstår jag honom. Undrar hur han lyckades få jobbet som fiskeförvaltare.
– Jag är egentligen inte rätt person att svara på det, men det spelade säkert in att jag hade guideerfarenhet från Gaula och att jag hade fiskat vid Em i många år, säger Kent och skiner upp i ett stort leende:
– För mig är detta ett drömjobb, jag har faktiskt världens mest intressanta jobb!
Vi fastnar en längre stund i ett samtal kring fisket i Emån. Om de klassiska poolerna, om vårfisket, chansen till kort och det faktum att antal fiskedagar premieras vid kortansökningar. Med stort tålamod träder fiskeförvaltaren in och svarar vänligt på alla mina frågor om hur jag ska agera för att få fiska vid Em.
Laxfiske – ett tålamodstest
Känner att alla mina frågor tar oss bort från kärnan, gör en tvärvändning och återvänder till ämnet: Laxlängtan.
– Jag drivs av lugnet och friden samt utbytet med likasinnade. Men också av laxfiskets svårigheter. Ju besvärligare det är att få laxen till hugg, desto mer sporrad blir jag. Och så har det alltid varit. När jag började fiska lax var det ingen som lärde mig hur jag skulle göra. Jag provade mig fram och fiskade så mycket jag kunde. Det tog ett par säsonger, men en dag kunde jag landa min allra första lax! Den var inte stor, men det spelade ingen som helst roll, berättar Kent och fortsätter:
– Laxfiske är ett sätt att testa sitt tålamod och ett sätt att aktivt jobba med sina känslor. Jag kan fortfarande tappa självförtroendet, vissa dagar och vissa stunder infinner sig en känsla av att det inte fungerar, att jag gör fel. Men då är det viktigt att förstå vad man kan göra för att bemästra situationen och inte få panik. Det brukar ordna sig då.
Lär känna ditt vatten
Kent reser sig och går fram till ugnen. Återvänder dock snart med varma kanelbullar. Emån, kaffe, kanelbullar och samtal om laxfiske. En bra kombination.
– Det är väldigt viktigt att fiska ett vatten ofta. Lära känna det, förstå hur olika pooler fungerar vid olika vattenstånd, vid olika temperaturer. Inse varför fisken går vissa vägar, var den stannar och vad som får den att agera som den gör. Detta gör att man skaffar sig referenspunkter och kan fokusera sitt fiske där det finns bäst chans till hugg.
Det är uppenbart att detta är frågor Kent funderat mycket över och när han berättar att han sällan fiskar av en hel pool utan fokuserar på den eller de kvadratmeter i poolen där fisken kan hugga, inser jag hur aktivt han fiskar.
– Men det finns ingen konflikt mellan att njuta av upplevelsen av laxfiske och att fiska effektivt. För mig hänger det samman.
Ljuset styr flugvalet
Kent berättar att han binder sina egna flugor. Tidigare var det en del av vinteruppehållet och en uppladdning inför kommande säsong. Numera gör han det först när han sett vattnet han ska fiska och skapat sig en bild och känsla av vad som bör fungera.
– Det är viktigt att bli bekväm i sitt flugval. Ibland fungerar samma fluga en längre period, men i regel försöker jag byta när det sker skiftningar i ljuset eller när jag fiskar i pooler som fiskas hårt. Där är sällan någon poäng att fiska med samma fluga som alla andra.
23,9 kilo väger Kents största lax. Den tog hans fluga i pool fyra i Mörrumsån.
Samma art, olika beteende
Tid, säger Kent plötsligt. Tid är ett nyckelord när det gäller laxfiske. Det tar tid att få den erfarenhet som krävs. Det tar tid att lära sig hur ett vatten fungerar och att skapa egna referenspunkter.
Och tid är sannerligen något Kent lägger på sin passion. Uppskattningsvis 100–150 tillfällen om året. Genom sitt jobb blir det främst i Emån, men resor till framförallt Norge och Skottland finns alltid med på agendan.
– Laxen är en art, men beter sig olika i olika vatten. Därför lär man sig mycket på att fiska flera vatten, på flera platser, och i flera länder. En atlantlax är ofta mer huggvillig än en östersjölax till exempel.
Men, säger jag, vad är det som får laxen att hugga överhuvudtaget? De äter ju inte när de väl gått upp i en å eller älv.
– Ja, det är det ingen som kan svara på med säkerhet. Klart är att laxen i havet är en predator. Och sannolikt finns det kvar ett jaktbeteende i början av vandringen. Det är antagligen orsaken till att en nystigen fisk är mer huggvillig än en som stått i ån ett tag, svarar Kent och kammar med hjälp av handen luggen ur ansiktet innan han fortsätter:
– Sedan händer det saker i ån som får den att hugga. Laxen har tydliga huggperioder och vad som styr dessa kan man också bara gissa, men jag tror mycket på att fiska aktivt vid ljusskiftningar. I gryningen, när solen står mitt på himlen och i skymningen.
– Steg av ny lax påverkar också och kan skapa oro i en pool. Jag är dock osäker på vilka sätt. Har flera gånger sett stora nystigna laxar stå och trängas i en och samma håla, så teorin att det sker uppgörelser om de bästa ståndplatserna stämmer inte alltid. Många gånger verkar de föredra sällskap.
Och det är förstås detta som är en av hemligheterna bakom laxfiskets dragningskraft och magi. Det finns inga givna svar, bara mer eller mindre kvalificerade teorier. Det räcker att se på hur mycket som skrivits om laxfiske jämfört med andra sorters fiske, för att inse att det sannolikt finns lika många idéer som det finns laxfiskare.
När vi börjar runda av och jag packar min väska repeterar Kent de viktigaste sakerna jag ska tänka på för att lyckas få laxen till hugg:
– Lägg tid på ditt fiske, lär dig ditt vatten, fiska vid skiftningar i ljuset och, säger han och pausar en kort stund innan han adderar ett tips:
– Titta gärna på fåglarna, de vackra omgivningarna eller samtala med fiskekamraterna, men håll alltid ett öga på vattnet. Alltid! Plötsligt kan du se toppen av av en ryggfena på en lax som går över en nacke. Då är det läge!
På återseende
En stund senare sitter jag i bilen. Det är beckmörkt. I allén som leder fram till herrgården springer plötsligt en dovhjort ut framför mig. Jag tvärbromsar och blir stående med bilen. Och när jag väl sitter där väljer jag att slå av motorn. Går ut och andas in den kalla höstluften och njuter av Emåns brus en sista gång för denna resa. Ser plötsligt dovhjorten en bit in i skogen. Tittar efter det vackra djuret och inser att vi kommer ses igen. Så snart det bara går, om jag får bestämma.
FÖR UTSKRIFT:
Klicka på respektive bild för att förstora. Skriv ut och eller ladda hem.
3 kommentarer:
Intressant läsning som vanligt Markus! Kul att höra de olika laxfiskeprofilernas tankar om vad dom håller på med :)
Den var efterlängtad och i vanlig ordning mycket välskriven. Tack!
För din info så finns det bara halvvecka kvar nu i Orkla och då är det från tidig onsdagmorgon den 4e Augusti tom lördag 7e Augusti kl12:00. Först till kvarn gäller.
Vi hörs!
Mest intressanta och mest djupgående hittills. Nya höjder, mycket bra!
Skicka en kommentar