söndag 6 december 2009

Samtal om laxlängtan med Pelle Klippinge

På den faluröda träväggen hänger det en havsöring. Utskuren i trä och vitmålad. Det var den som gjorde att jag hittade rätt, behövde inte ens kolla numret på huset.

Och jag hinner inte mer än parkera förrän Pelle Klippinge, en av Sveriges främsta fiskeskribenter, gläntar på ytterdörren och vinkar välkomnande. Familjens svarta labrador, Yatzi, sluter okritiskt upp i välkomstcermonin och de dryga fyra timmars bilkörning jag har i kroppen känns som bortblåsta.

– Välkommen, säger Pelle och sträcker fram handen:

– Titta runt lite i huset, så fixar jag fram lite kaffe och bullar.

Det känns speciellt, nästan heligt, när jag i slutet av rundturen stiger in i Pelle Klippinges fiske- och skrivarrum. Klassisk laxfiskelitteratur i bokhyllorna, fotografier på landade laxar, akvareller av flugor och mängder av rullar och spön. Jag väcks ur mina tankar när Pelle kallar:

– Kaffet är klart!

Pelle Klippinge med storlax från Gaula.


Leva på passionen

Vi slår oss ned vid köksbordet och Pelles fru Pia gör oss sällskap. Yatzi smyger fram och placerar sig strategiskt intill mig och medan jag kliar honom bakom örat frågar jag Pelle hur det känns att hans fiskeintresse har blivit ett jobb.

– Man har bara ett liv. Men vilket liv jag har, jag lever min dröm! Så här i efterhand inser jag att jag borde lämnat mitt vanliga jobb mycket tidigare, svarar Pelle.

Det är nu tio år sedan han tog steget och fokuserade på sin passion. Tio produktiva år som gett oss läsare mycket spännande fiskelitteratur och många stora upplevelser. Hans senaste bok, Avancerat laxfiske, har till exempel spelat en extremt stor roll för mig. Med en nybörjares hunger har jag läst den, från pärm till pärm, flera gånger. Pelles måleriska beskrivningar av laxfiske är så raka, så ärliga och kanske också därför så geniala. Man får inte bara läsa om hans upplevelser, man får dela dem:

”Vecka 28 är otroligt vacker och varierande i Orkla-dalen. Landskapet står i full blom och lukten av skog, jord, sädesfält och älv blandas i en skön mix i sommarvinden. I luften skriar blixtsnabba tornseglare och i det gråpatinerade Stabburets fågelholk matar stararna sina ungar. Det är liv och rörelse överallt i naturen.” (ur boken Avancerat laxfiske)


Hugget!

– När vi fikat klart, tycker jag att vi åker upp en sväng till Emsfors så ska jag visa dig en fin sträcka av Emån. 

Jag tar en klunk kaffe, och ytterligare en tugga av den nybakade kanelbullen och går sedan rakt på sak. Ställer frågan. Den stora frågan som är själva grunden till min och mångas fascination; hur kan det komma sig att laxfiske drabbar så starkt?

– Det är egentligen inte särskilt svårt att förstå, svarar Pelle. Det finns inte någonting som är roligare; man är i en härlig natur, ser älven, poolerna och träffar intressanta människor. Och samtidigt ställs man inför den ultimata utmaningen, att få kontakt med en fin lax. Hugget, säger han och vilar en stund på ordet, hugget är det stora ögonblicket som kan förändra allt!

Och stora ögonblick har Pelle Klippinge sannerligen fått uppleva. Under sina år som lax- och öringsfiskare har han landat många fina fiskar. Men att han skulle vara en duktig laxiskare vill han ändå inte riktigt kännas vid.

– Vet inte riktigt om det går att säga att någon är en duktig laxfiskare, men ok, vissa kunskaper har jag förstås hunnit skaffa mig.

– Jag har haft förmånen att fiska i många länder, på många platser och träffat många spännande människor. Och eftersom jag av naturen är nyfiken har jag lärt mig mycket genom detta.

Pelles hittills största lax, 16,5 kilo, fångade han i Emån under majlaxfisket 2002. Men när jag frågar om det är hans bästa fisk blir han tyst en lång stund innan han säger:

– Du, det där får jag fundera på. Jag har så många fina fiskeupplevelser, så det är väldigt svårt att säga vilken som varit den bästa. Det finns nog ingen självklar etta.

”Väggöringen” vägde 11,3 kilo och fångades av Pelle den 26 september 1985.


Havsöringsmecca

För 30 år sedan flyttade Pelle och Pia till Påskallavik, ett pittoreskt hamnsamhälle några mil söder om Oskarshamn. Och Emån flyter fram bara några få kilometer bort.

– Det var närheten till Emån och havet som gjorde att vi hamnade här. När vi var klara med våra studier och det var dags att söka jobb, ja då sökte vi bara jobb som låg nära bra lax- och öringsvatten.

Och i och med flytten till Påskallavik fick Pelle inte bara närhet till en av världens främsta havsöringsåar, han bosatte sig precis vid Kalmarsund, ett mecca för kustöringsfiske. Hans bok ”Bland världens största havsöringar”, från 2004, är ett direkt resultat av detta.


Guide och kastinstruktör

Pelle Klippinge ägnar sig inte bara åt att skriva om sitt fiske. Han fotograferar, håller föredrag, guidar och instruerar i kastteknik och laxfisketänk.

– Det är en precis lika stor upplevelse att få guida någon till ett laxhugg som att uppleva det själv. Det är en alldeles, alldeles speciell känsla, säger Pelle:

– För en nybörjare är det viktigt att relativt tidigt få känna på ett hugg och kanske till och med landa en lax.

Men det handlar inte bara om att hjälpa nybörjaren til hugg. Att hjälpa till att finna rätt utrustning och kunskap om hur den ska hanteras är centralt för Pelle.

– Utrustningen är jätteviktig i början. I den sitter mycket av det självförtroende man ännu inte hunnit fiska sig till.


En bra fiskedag

En timme senare sitter vi i bilen på väg till Emån och Pelle passar på att berätta hur en bra fiskedag kan se ut:

– Då är jag vid ett av mina favoritvatten, Gaula till exempel. Det är premiär, gnistrande grönska, sylvass fågelsång och jag känner doften av älvens vatten. Jag får sträcka ut linan i en stor pool, kanske känna en lax som försiktigt biter till utan att fastna, tar en paus, försöker igen och får den att hugga! Fiskekompisarna skyndar dit för att hjälpa till vid landningen. Kanske laxen dessutom är gängets första Norgelax för säsongen, berättar han med inlevelse och avslutar:

– Det är en bra fiskedag!


Emsfors SFK

Snart kommer vi fram till Emsfors sträcka, en del av Emån som ligger ovanför de kanske mer kända poolerna vid Ems Herrgård. Sträckan är ett privat vatten och sköts av fiskeklubben Emsfors SFK. En på alla vis vanlig fiskeklubb, men med en exklusiv touch; klubben har endast 30 medlemmar, alla bor i närheten och ny medlem måste bli rekommenderad för att ens bli påtänkt.

Det är klubbmedlemmarna som får fiska på sträckan, men sedan ett par år tillbaka säljs också två kort varje dag till utomstående.

– Besökare får en dryg mil lång sträcka av Emån för endast 300 kronor per dag. Det är inte särskilt dyrt tycker jag, säger Pelle när vi parkerar vid ån.

Och jag kan bara hålla med. Ser direkt när jag går ur bilen att det är en oerhört fin sträcka. Vi promenerar inte särskilt långt, kanske 500 meter, men vi passerar fantastiska nackar och tydliga strömfåror som verkligen ser ut att kunna hålla mycket och stor fisk.

En otroligt inbjudande nacke på Emsfors SFKs fina sträcka av Emån. Måtte det bli vår och fiskepremiär snart!


Fiska med glädje

Jag känner ett tydligt sug och längtan till våren; måste snart få lägga ut flugan! Frågar Pelle om vad jag ska göra för att lyckas att locka laxen till hugg.

– Det är rätt enkelt, säger han och fortsätter:

– Först och främst tar du fram plånboken och köper en plats vid den bästa fiskesträcka du har råd med. Sedan ser du till att vässa armbågarna. Många så kallade duktiga laxflugfiskare fiskar väldigt mycket med just dessa. Ockuperar en bra plats och tar lite eller ingen hänsyn.

Jag svarar att jag inte har särskilt vassa arm-bågar, har knappt några armbågar alls om jag ska vara ärlig, och dessutom ska min fiskebudget räcka till många fisken, inte bara en vecka vid drömplatsen. Det är uppenbart att Pelle gillar mitt svar, sannolikt för att han resonerar ungefär likadant:

– Ja, i så fall, så finns det bara en sak att göra. Fiska mycket och lägg många timmar, om möjligt, under bra förhållanden. Och fiska med glädje. Då kommer du lyckas förr eller senare. Och dessutom kommer du ha väldigt trevligt under tiden.


Gaulalax

När vi en halvtimme senare återvänder hem till Pelle, har Pia förberett lunch. Hungrig som jag är, slår jag mig raskt ned vid köksbordet och blir serverad den ljuvligaste gravlax, dillstuvad potatis, hemmalagad gravlaxsås och kall öl. Underbart gott och när Pelle berättar att han själv landat laxen i Gaula i somras, ja då smakar det förstås ännu lite bättre!


Simma med laxar

När vi tömt faten och andats ut en liten stund, mätta och belåtna, berättar Pelle om en händelse i Emån för några år sedan.

– Jag fiskade på Herrgårdens sträckor, i Lawson pool, när en lax tog min Em Silver. Jag hann inte mycket mer än höja spöet förrän den gjorde en enorm rusning och tvärvände utför den strida Pier pool mot havet. Snabbt hade den nästan tömt rullen och bara några få varv backing återstod. Och för att göra saken än mer besvärlig låg linan an och skavde i tvär vinkel mot den långa betongarm som finns där. Jag vet faktiskt inte hur det gick till, men plötsligt befann jag mig i ån simmandes mot betongarmen. Det var en ren instinkshandling! Mitt två-hands-spö hade jag i munnen och cirka två hundra meter nedströms en storlax som fortsatte sin rusning i oförminskad styrka, säger han och skrattar åt minnet:

– Så småningom lyckades jag nå betongarmen, kravla mig upp, trots att vadarna var fulla med vatten, och kunde börja veva in. Strömmen var stark och fisken kämpade inte längre, så jag var rätt saker på att jag tappat den. Men vilken känsla det var när jag upptäckte att den faktiskt satt kvar! Låg på sida och guppade i ytan helt slutkörd. Jag klättrade ner i Sea pool och kunde landa den utan större problem. Upp kom en stor silverblank lax på 15,8 kilo och glädjen var total!

– Du frågade ju tidigare om bästa fisken. Med tanke på striden var det nog den.


FÖR UTSKRIFT:

4 kommentarer:

Lorden sa...

Tack Marcus, du skriver förjäkla bra! Det här reprtaget var efterlängtat och nu ser jag verkligen fram emot snacket med Håkansson!

Anonym sa...

Helt otroligt bra skrivet som vanligt. Tack!

Johan

Gavleoring sa...

Kul och målande reportage Marcus, känner riktigt dofterna från de sträckor du skriver om, lurar just nu på att göra något liknande reportage från mina hemmavatten framöver.

Man träffar många riktiga "profiler" vid laxfisket och många historier att ta del av!

Ha det bra!
Tony
www.gavleoring.se

Thomas Schönström aka Itzak sa...

Underbart att se hur trevliga och ödmjuka dessa "stjärnor" är. Och hur ambitiöst och seriöst du tar dig an din Laxlängtan. 25 dagar kvar!

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se