onsdag 11 november 2009

Hög tid att agera

Dagens Nyheter, SVT, Sveriges radio, Norrbottens kuriren och Norran rapporterade i går om att havsöringen i Bottniska viken är utrotningshotad! Ett forskningsprojekt i Sättnaån, utanför Sundsvall, visar att bara 2,3% av havsöringen återvänder till ån för att leka. En för låg andel för att stammen ska kunna fortleva, enligt Fiskeriverket, som nu vill att havsöringsfisket längs Norrlandskusten ska minska. Dessutom vill de höja minimimåttet från 40 cm till fullt rimliga 50 cm. Orsakerna till denna fasansfulla situation anses ett alltför hårt fisketryck vara.

Och det är inte bara stora fiskeflottorna med alltför generösa tillämpningar och tolkningar av kvoter som är problemet. Dagen innan ovanstående nyhet, gick att läsa i DN om att kustbevakningen under den gångna helgen beslagtagit flera kilometer långa, och olagligt utlagda, nät i Norrbottens skärgård. Fångsten i näten var den utrotningshotade havsöringen.

Jag blir alltid lika bestört när jag läser om vad som sker i våra hav och med fisken och djuren som lever där i. Den totala likgiltigheten inför naturen och vår framtid är så absurd att den är svår att ta in.

Lyckligtvis finns det många eldsjälar som jobbar mot galenskaperna. Jag ska bli bättre på att stödja dessa. Det lovar jag! (tips på bra projekt att stödja mottages tacksamt). Och vi bör dessutom alla gemensamt dra våra strån till stacken och alltid hålla i minnet att inte ta upp mer fisk än absolut nödvändigt. Ingen nyheter för de flesta av oss, men vi får inte glömma att missionera budskapen till medfiskare vi möter vid våra vatten. Om och om och om igen.

Inga kommentarer:

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se