tisdag 15 september 2009

Inget knussel, bara självförtroende

Nu har jag, med hjälp av tips från kloka bloggläsare, formulerat planen för helgens Mörrumsfiske. Jag ska återgå till min grundregel, den regel jag praktiserar i allt övrigt fiske; minimera valen av beten och linor och ägna den aktiva fisketiden åt fiske och inte åt fundera på vad som kan göras annorlunda. Detta är något jag kom till insikt med för längesedan, men som jag plötsligt verkar ha glömt bort. Så till helgen gäller följande recept: flytlina och en snabbsjunkande kort spets, lång tafs och längst ut en ullsock. Inga tveksamheter, inget knussel, bara självförtroende. Kommer bli hur bra som helst!

7 kommentarer:

Nisse och Jonke sa...

Det låter toppen! Var uppe i Härnäs igår för att kolla läget lite, såg ingen fisk, tappade dock en rackare som inte vill sitt på längre än ett par sekunder. Naturligtvis satt det en Ullsock längst ut på F/S1:an ;)

Richard sa...

Jag är inte expert Markus - det vet du; men om du har en kort snabbsjunkande klump och _lång_ tafs tror du då inte att flugan ligger högt medans klumpen sjunker så du får som ett U under ytan?

Mina 2 eurocent :)

Markus Lindsjö sa...

Hmmm nu börjar det bli krångligt. Det är väl som så att den långa tafsen behövs för att den skygga öringen överhuvudtaget ska tycka att flugan kan vara av intresse, och för att kompensera den långa tafsen behövs en snabbsjunkande spets så att flugan åtminstone ska sjunka något. Men den behöver antagligen inte sjunka så mycket, utan är mer attraktiv om det kräver lite ansträning att nå den. Så har jag klurat ut min plan efter att ha lyssnat på kloka människor, läst i böcker och därefter gjort mina egna tolkningar. Men jag vet ärligt inte om jag tänker helt rätt, så vad tror du om mitt resonemang Richard och vad tror ni andra som läser detta? Kommentera gärna!

Richard sa...

Ja du, en sak är säker. Vi kommer få se resultat om det funkar! ;) Jag har inte en aning - men det du säger känns också rätt.

Nisse och Jonke sa...

Tycker att ditt resonemang låter klokt. Normalt sett så brukar man ju använda en kort nylonstump efter sjunkspetsen just därför man vill att flugan ska fiska djupt och inte sväva ovanför själva sjunkspetsen. Detta gäller då man är ute efter att presentera flugan djupt.

Det finns andra sätt att fiska med sjunkspetsar, samt andra syften med dessa än att bara fiska fluga djupt. När jag har fiskat öring nu i höst så har jag ofta gått med en F/S3 (torde ungefär motsvara en flytlina med en snabbsjunkande poly) och en lång (4-5 meter) nylontafs i änden av denna. I dessa fall brukar jag fiska en oförtyngd fluga som svävar lite högre upp än spetsen på fluglinan. På så vis känner jag botten med linan innan flugan går i och kan parera med toppen av spöet. Dessutom så får flugan en fin gång i vattnet när man tar hem den och varvar hemtagning med stopp.

Jag tror absolut att du ska hålla fast vid din strategi för helgen. Den låter giftig!

Markus Lindsjö sa...

Tack! ;)

Richard sa...

... det kommer gå åt pipan det här Markus ;)

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se